Zielenspiegels

wordpress-ebw42

Waarom vindt iedereen een bergmeer zo bijzonder? In feite gaat het om niets anders dan een plas water, omringd door vette alpenweiden, of steile bergwanden. Een bergmeer kan een stokoude getuige zijn van waar ooit een gletsjer het landschap heeft gebeiteld, of een depressie in de dalbodem die wordt gevoed door stromend water dat van geen ophouden weet. Of het gaat om een modderige poel, vol klein leven dat door ondoordringbare grondlagen veroordeeld is tot een jaren durende gevangenschap tussen rietkragen en veenpluisjes. De laatste tijd verschijnen zelfs door de ski-industrie aangelegde spaarbekkens voor sneeuwkanonnen als ‘meren’ op de toeristische wandelkaarten. De randen ervan worden zo gemodelleerd dat ze een natuurlijke aanblik bieden. Insecten en waterplanten storen er zich in elk geval niet aan: na een paar seizoenen hebben ze de kunstmatige oevers nietsvermoedend ingepalmd.

Een bergmeer laat natuur noch mens onberoerd. Het oefent een speciale aantrekkingskracht uit op zelfs de meest verstokte landrotten. Komt het door het gevoel van rust en verpozing dat ons overvalt na de uitdagende klim er naartoe? Misschien is het de minimalistische aanblik van een rimpelloos oppervlak, een bergmeer als visueel vluchtpunt te midden van de landschappelijke overweldiging rondom. Of voelen we alsof we naar onszelf kijken, als in – vergeef mij het cliché! – de ‘spiegel van de ziel’?
En waarom vind ik het ene meer mooier dan dat andere? Wie zal het zeggen. De soorten bergmeren zijn zo talrijk als er verschillende redenen te bedenken zijn waarom juist die ene plas een speciale plek heeft in mijn herinnering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s