De sprong – het verhaal achter mijn logo

Springen hoort een beetje bij bergsport. Alpinisten springen over menig gletsjerspleet. Een rotsklimmer waagt het wel eens om aan te zetten, los te laten en te zweven richting die greep, daar, net buiten zijn handbereik. Mountainbikers doen niet anders. En wandelaars feitelijk ook. Hoeveel keer ben je al niet van steen naar steen gesprongen, in een bergbeek of op het droge? Elke sprong is een avontuur in miniatuur.

Mijn ultieme sprong maakte ik in de Dolomieten. Over een rotsspleet van een flinke meter breed. “Valt toch mee?” hoor ik je denken. Jawel, maar hij was minstens een paar honderd meter diep en dat is toch anders kan ik je vertellen.

Ik leg de omstandigheden even  uit. Ik stond met Daniel, een plaatselijke gids, op de mooie Oberbachernspitze, feitelijk niets meer dan de rand van een schuin oplopend rotsplateau met zicht op het Italiaanse dorp Sexten diep in het dal. We zien verderop een hoge rotspijler met platte top van pakweg vijf bij vijf, van het rotsplateau gescheiden door die oneindige verticale scheur. “Wil je er naartoe?” vraagt Daniel.

Hij kan een grijns niet onderdrukken als hij mijn verbazing ziet wanneer we bij de spleet aankomen. Inderdaad niet zo heel breed, maar ik zie de bodem niet en dan wordt een spleet ineens een hele vallei. “Ga hier staan, dan spring ik er een paar keer over, voor de foto.” Zonder verpinken volgt hij mijn regie-instructies op en ik schiet inderdaad een schitterende plaat van Daniel die over Sexten springt. Dat is bijna letterlijk te verstaan, want ik heb mezelf zo gepositioneerd dat de huisjes  in het dal precies in de spleet te zien zijn; met gespreide benen en beide armen in de lucht ‘hangt’ de onversaagde Italiaan tussen twee rotsoevers boven de bewoonde wereld. “Wil jij ook? Dan maak ik wel een foto.” …

Ik zeg even niets. Zou ik? Waarom niet? Het is maar een meter. Maar wat is die kloof ver-schrik-ku-luk diep! Wat als…?
Verdorie! Ik doe het. Het duurt dan nog seconden voordat ik al mijn moed bij elkaar geraapt heb. Ik kijk recht vooruit, adem in, zwaai mijn armen de lucht in een zet aan.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s