Oude wijven

De herfst staat weer voor de deur. Hoogseizoen om te wandelen in de bergen! Ik blijf mij erover verbazen waarom ik in oktober niet meer Laaglanders in de Alpen of Pyreneeën tegenkom. Slechts één keer ben ik met mijn gezin in de herfstvakantie niet de bergen in geweest. Er was een week eerder sneeuw gevallen en alle almhutjes-met-terras waren dicht. In de afgelopen acht jaar – zolang bestaat ons tijdschrift! – is mij dat maar één keer overkomen. Zeven op de acht keer hadden we warm, zonnig wandelweer.

“Voor een weekje vakantie is de afstand de moeite niet waard”, kreeg ik ooit van iemand te horen. Maar diezelfde persoon ging wel elke winter een week skiën in Frankrijk. Files, overvolle (en overprijsde) accommodaties, zweterigheid en materiaalhuurstress alom. Stel daartegenover midden oktober: zonnetje, t-shirtweer, vriendelijke streekbewoners die alle tijd voor je hebben en, last but not least: de helderste vergezichten die je je kunt voorstellen.

De Oostenrijkse alpenvereniging noemde vorig jaar in haar verenigingsblad de Altweibersommer – oudewijvenzomer – zonder schroom het “Hochsaison des Wanderns” en wijdde er een heel artikel aan. Dat roept ze niet om redenen van marketing en promotie – dat doen de lokale toeristische diensten mijns inziens zelfs te weinig als het om het vullen van kamers in het laagseizoen gaat. Nee, de vereniging baseert zich alleen op droge wetenschap: in september en oktober bepaalt een hogedrukgebied boven Scandinavië wekenlang het weer tot aan de Alpenrand. Gevolg: de heiigheid van de instabiele zomerluchtlagen maakt plaats voor een glasheldere blauwe lucht. De temperatuur op hoogte is vaak hoger dan in het dal. Op 3000 meter hoogte is 9 graden geen uitzondering. Koele nachten en kortere dagen zorgen ervoor dat vanaf half september onweer nauwelijks een kans krijgt zich te ontwikkelen. En het feit dat de berken- en lariksbossen een kleurenspektakel ten beste geven dat met niets bij ons kan vergeleken worden wordt in het artikel niet eens genoemd (ze zijn het daar in Oostenrijk immers gewoon).

Oh ja: hoe zit dat met die oude wijven? Volgens de alpenvereniging gaat het niet om ‘Weiben’ (wijven) maar om het Oud-Duitse ‘weben’ (weven): het is de periode waarin jonge spinnen zich aan hun draden op de warme lucht laten wegdrijven. Dat valt bij een lagere zonnestand in de herfstweken meer op dan in volle zomertijd.
Daarom, beste lezer: denk serieus na over dit zonniger alternatief voor een zomer- of wintervakantie in de bergen, ga wandelen, en laat me weten wat je ervan vond.

Deze column verscheen in de septemberuitgaven van Bergen Magazine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s