120 km per uur op glad ijs

Afgelopen week had ik de kans om in een echte viermansbob de Olympische bobsleebaan van La Plagne (Savoie, Frankrijk) naar beneden te razen. Ik was in de Savoie en Haute-Savoie onderweg om een reportage over alternatieve wintersporten te maken voor de krant Het Laatste Nieuws. Collega Bert was mee en maakt een videoverslag dat binnenkort op bergwijzer.nl verschijnt.

Het idee voor dit onderwerp had ik opgedaan in de prachtige decembereditie van Bergen Magazine, namelijk de bijzonder leuke reportage van Gijs Hardeman (ere wie ere toekomt). Ik ben in de regio trouwens ook gaan ijsklimmen, tourskieën, sneeuwschoenwandelen en curling-en (een revelatie). Ik bezocht Pralognan-la-Vanoise, Champagny-en-Vanoise, Arêches-Beaufort, Les Saisies, La Plagne (dus) en St-Gervais-les-Bains, aan de voet van de Mont Blanc.

4G op je lijf

De baan van La Plagne is meer dan 1500 meter lang, telt 19 bochten en schijnt technisch een ‘lastige’ te zijn. Mijn topsnelheid: 121 km per uur. Berts bob, met een bankdirecteur achter de knuppels, haalde zelfs 124 km per uur. Dat betekent dat je in minder dan een minuut beneden staat. In de bochten onderging mijn lichaam 4G, een bizar gevoel. Heel even, misschien een of twee seconden, in de langste bocht, zag ik niets meer, het bloed trok zó weg uit mijn hoofd. Competitiepiloten overschrijden op deze baan doorgaans 130 km per uur. Hoe ze er scherp en geconcentreerd bij blijven om te kunnen sturen, ik weet het niet, maar chapeau!

Dit was een adrenaline rush om nooit te vergeten. Leve de midlife crisis! En het staat op video. Hier kun je’m bekijken (ik zit achterin). En, echt, het filmpje is niet versneld opgenomen.

Meer weten?  Bob Racing La Plagne

 

2 gedachtes over “120 km per uur op glad ijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s