Gladiolus lyricus

In deze ode aan de gladiool laat deze Vlaamse toondichter alle Nederlandstalige kleinkunstenaars mijlen achter zich. Ik raad dan vooral mijn Nederlandse vrienden aan om dit optreden uit 1978 tot het eind te bekijken, want het is een boegbeeld in de canon van de Nederlandse cultuurgeschiedenis, ook al beseffen jullie dit waarschijnlijk nog niet. Als puber veroverde hij mijn hart met dit meesterwerk: het mooiste liefdeslied ooit in het Nederlands – of ‘Vlaams’, voor mijn Hollandse vrienden – gezongen.

Toen ik het op YouTube al surfend terugvond herleefde ik die onzekere momenten uit mijn pubertijd toen ik dit muzikale gedicht grijs draaide om mijn onbeantwoorde liefdes en jeugdpuisten te vergeten. Het moet meer dan drie decennia in een verdoken kamertje van mijn hersenpan doorgebracht hebben, en gisterenavond onderbrak het zomaar ineens mijn midlifecrisis, from nowhere into the spotlight, op de vooravond van het Eurovisiesongfestival dan nog wel (waarbij België wel de finale gehaald heeft trouwens. Is dit een voorteken?).

De ritmiek in dit lied, dat een feestlied voor Moederdag had kunnen zijn, is ongeëvenaard en de virtuositeit waarmee hij de woorden met elkaar laat echoën is al twintig jaar vaste leerstof in het vak ‘tekstschrijven’ op Vlaamse conservatoria.

Raymond van het Groenewoud, Johan Verminnen, de gebroeders Clouseau, Stijn Meuris en – moeilijk om toe te geven maar helaas – Wim de Craene: hij laat ze allemaal achter zich en steekt er met kop en schouders bovenuit. Wij Vlamingen zijn altijd groot in muziek geweest maar deze meester schrijft Kleinkunst met een grote K. Hoezo, ‘Vlaamse Leeuw’? In dit Monument passeert een hele dierentuin de revue! Dieren met een zwak voor bloemen. Voor je het zelf beseft brul je, zoals mijn kinderen vanmiddag, het lied gewoon mee.

PS de foto is van een Gladiolus illyricus (echt waar). Bron: Wikipedia.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s