Boer zoekt bergwandelaar

In de appelgaard wordt het gekwetter van vogels luider. Een geduldige kruisspin heeft in haar web, zwaar van de dauw, haar ontbijt net te grazen genomen. De eerste van Jean-Lucs meer dan acht miljoen bijen verlaat de korf en proeft de kille lucht. De opkomende zon verlicht Prolin, een kluitje boerderijen op een boshelling boven het Val d’Hérens.

Zo begint reportage Boer zoekt bergwandelaar die vorig jaar in Bergen Magazine verscheen. In de zomer van 2014 was ik samen met Joan enkele dagen onderweg in dit indrukwekkende dal vlakbij Sion, de kantonshoofdstad van Wallis (Zwitserland). Ik wilde er op een alternatieve manier te voet de bergen verkennen. In plaats van te wandelen van berghut naar berghut, zouden we ook niet kunnen wandelen van boer naar boer? Het kon, en de tocht leverde prachtige verhalen over de bevolking op. Verhalen over verlangen naar traditie, over genegenheid voor elkaar – en voor hun koeien. Getuigenissen van verbondenheid met de terroir en van hun bestaan tussen hoop en wanhoop over de toekomst van het kleinschalig plattelandstoerisme waarin ze koppig geloven.

Vraag een boer: ‘la vache ou la femme?’ en je krijgt er nooit een eenduidig antwoord.

Toch konden we het niet laten en overnachtten we één keer in een berghut, de schitterend gelegen Cabane des Becs de Bosson, op bijna 3000 meter hoogte. Met de GoPro maakte ik er toen mijn allereerste filmpje (bekijk in HD):

Enkele foto’s die de reportage in Bergen Magazine niet gehaald hebben, vind je hier.

Eind juni ga ik naar Val d’Hérens terug voor een driedaagse trektocht die ik zelf organiseer voor wie fit is en graag in de bergen wandelt. Zin om mee te gaan? Kijk op mijn andere website, MildAdventures.org.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s