Wat is dat toch met die Fransen?

Frankrijk is wellicht het enige land in Europa waar je een (belangrijke) baan in het toerisme kunt hebben zonder een vreemde taal machtig te zijn.

Vorige week was ik samen met Joan op reportage in de Franse Alpen. Op e-bikes, meer bepaald elektrisch aangedreven mountainbikes, beklommen we enkele beroemde cols die op het programma staan van de Tour de France. De ontvangst was hartelijk en alles was tot in de puntjes geregeld. Elke dag hadden we afspraken met vertegenwoordigers van een regio en elke dag krijgen we een mountainbikegids toegewezen. Als ik die dan vroeg, “kunt u Engels spreken want Joan spreekt geen Frans?” (Joan die, net zoals ik, uw gast is, een journalist die uw streek in het buitenland feitelijk promoot en dus het gastvrijheidsgehalte van uw bestemming peilt), kregen we alleen één schampere poging als excuus à la  “Just a little. I don’t know to practise” waarop hij prompt overschakelde op Frans zodat er helemaal niet aan oefenen toegekomen wordt. Dan moet ik niet alleen ideeën zien te noteren voor mijn reportage, publicatiewaardige foto’s maken en GoPro-video’s schieten, maar ook nog eens als de tolk van dienst fungeren. Ze geven het allemaal groothartig toe, dat wel, maar vertikken het gewoon er wat aan te doen.

En ze komen er nog mee weg ook want we gaan straks weer massaal naar Frankrijk, sommigen om een etappe van de Tour de France mee te maken. Pourquoi?

Omdat de Fransen ons inpakken met hun ontwapenende charme.
Omdat ze ons omkopen met hun ongeëvenaarde verering van lekker eten en drinken.
Omdat ze elke werkdag om kwart voor twaalf een aperitief met ons willen delen (“J’insiste!“) zodat wij maar al te blij waren dat we ook ’s middags nog genoeg ‘assistence électrique‘ over hadden in onze batterij.
Omdat ze ook nog eens twee uur inplannen voor de lunch (inplannen, en dus niet: onbedoeld laten uitlopen).
Omdat ze geen plan B hebben als blijkt dat mijn remmen helemaal versleten zijn, maar er gewoon voor zorgen dat er zo snel mogelijk nieuwe op mijn fiets komen (risicomanagementstrategie? Nooit van gehoord. Gewoon: probleemoplossend vermogen).
Omdat hun geografie-onderwijs zodanig te kort schiet dat ze nog steeds overtuigd zijn dat de Mont Blanc 4807 meter hoog is (de meting is jaren geleden al bijgesteld naar 4810 m) en hardnekkig overtuigd zijn dat hij de hoogste berg van Europa is want de Kaukasus, waar de Elbroes ligt (de echte hoogste berg van Europa), is toch niet echt Europa, toch?
Omdat ze hun savoir-vivre belangrijker vinden dan de savoir-faire van alle andere Westerlingen en dat wij daar eigenlijk stiekem jaloers op zijn.
Daarom komen de Fransen ermee weg.

Joan en ik hebben een heerlijke, sportieve trip achter de rug. Hierbij enkele foto’s. Een completere selectie is hier te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s