Het eerlijkste stukje vlees

De jacht: iedereen heeft er wel een mening over. Jagen is zo oud als de mens zelf en is vandaag aan erg strenge regels gebonden. Deze week begint de ‘Hochjagd’ weer in de Alpen. Vorig jaar ging ik in het Zwitserse Engadin twee dagen lang op stap met jagers Rolf en Eliane. We schoten marmotten maar rood wild was ze in die dagen te snel af.

“Is jagen sport?”, vroeg ik ze na afloop.  Daar zijn ze het niet mee eens. Rolf: “Het is een levenswijze die je van kinds af meekrijgt. Een Rus belde mij ooit om te vragen of hij bij ons op vogels mocht komen jagen. Ik legde hem uit dat dat bij ons niet zo werkt. Sport? Nee, sport maakt alles kapot. Wild is het eerlijkste stukje vlees dat er te eten is.”

In de uitgave van Bergen Magazine van eind november van dit jaar verschijnt een uitgebreide reportage over de jacht in de Alpen.

Zelf wild spotten
Niet zo van de jacht? In het Schweizer Nationalpark kun je vanaf de tweede helft van september burlende edelherten vanop een afstandje observeren (en marmotten van heel dichtbij!). Met een verrekijker zie je ook gemzen en misschien zelfs steenbokken. Eind september staan de fel geel gekleurde lariksen bovendien op hun mooist! (www.nationalpark.ch).
•    Vertrekpunt: parkeerplaats Punt da Val da Scrigns (1736 m, horeca 10 min. verderop) aan het begin van Val Trupchun. Met de auto bereikbaar vanuit S’Chanf.
•    Karakter: Goed onderhouden bergpad naar observatieweide Alp Trupchun (2040 m, geen voorzieningen). Terugkeren over hetzelfde pad of op de tegenovergestelde oever van de beek. Duur: ong. 11 km, 3 uur (netto wandeltijd), 400 m ↕.
•    Tip: laat je een dag begeleiden door natuur- en bergwandelgids Christine Salis. Ze deelt een berg aan kennis over de fauna en flora in het park en is altijd in een opgewekt humeur. Aanrader! (Salis.christine@gmail.com)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s