Iedere fotograaf ‘doet het’

“Maar zag het er in het echt ook zo uit?” Wel vaker krijg ik deze als vraag vermomde kritiek op mijn reportagefoto’s, of op de foto’s van anderen die ik selecteer voor publicatie in Bergen Magazine, dat toch een reputatie opgebouwd heeft op dit vlak.

Ja, zo heb ík het gezien en, ja, ik heb ‘gephotoshopt’. Helaas zijn de dure lenzen en de sensor van een spiegelreflexcamera nog lang niet verfijnd genoeg om de beleving van een fotografisch moment correct in een kleurenbeeld om te kunnen zetten. Beeldbewerking achteraf helpt om dit deficit aan te vullen.

Het zit zo. Objectief en sensor vangen licht op en maken daar een bestand van, met wat hulp van zogenaamde ‘slimme’ software die in de camera ingebouwd zit (denk maar aan alle instellingen). Na het maken van een foto, soms best veel later, gebruik ik Photoshop om het vervlogen beeld dat ik op het moment van afdrukken beleefd heb na te bootsen. De herinnering aan dat beeld dat ik had, was het resultaat van de miljarden prikkels die mijn hersenen per seconde moesten verwerken om één gezamenlijke visuele indruk achter te laten. Simpel uitgedrukt heet dit ‘zien’.

Een menselijk oog vangt ook licht, maar het zijn de hersenen die het ‘zien’ voor hun rekening nemen, die de visuele prikkels interpreteren. Dat doen ze bovendien ook nog tegen de achtergrond van mijn subjectieve beleving  of herinnering van dat moment. Je ziet dus nooit de werkelijkheid. Alleen je eigen beleving ervan.

In Photoshop doe ik dus niet veel meer dan de zware computerarbeid te imiteren die mijn hersenen verricht hebben. Daarom doen fotografen aan beeldbewerking. Soms doe ik een beetje meer, soms wat minder.  Want de emotie die een bijzonder fotografisch moment in de natuur soms teweeg brengt, daar zal Photoshop nooit een antwoord op hebben.

Hierbij deel ik enkele beelden uit de Adirondacks die ik in meerdere of mindere mate heb ‘gephotoshopt’. Met een korte toelichting.

 

3 gedachtes over “Iedere fotograaf ‘doet het’

 1. Een opmerking die ik toch altijd weglach. Net zoals “ja maar je maakt foto’s met een goed toestel!”.
  Ook met smartphone of goedkoop toestel kan je best goede foto’s maken.
  Soms denken mensen omdat hij wat bijgewerkt is dat het normaal is dat een foto goed is, meestal was hij voor de bewerking ook al goed.
  Ikzelf ga nog een beetje verder en probeer ze nu een retro look te geven. Zonder te overdrijven.
  Keep posting zou ik zeggen, en prettig weekend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s