Tijdloze landschappen in Noord-Wales

Mijn eerste trip naar de Noordkust van Wales was een aaneenschakeling van aangename verrassingen. Niet alleen hadden we vier dagen lang zon, en dat in april! Ruige rotskusten, een pastoraal platteland en hoge bergen: ik vond het allemaal binnen een uur rijden van Llandudno, een elegante badplaats aan de Ierse Zee waar de tijd stil heeft gestaan.

Alles wat oud is bejegenen de Britten met veel respect. Ook in de architectuur en in het landschap zie je dat terug. Ook in Llandudno alles. Het kuststadje ademt de charme uit de hoogtijdagen van honderd jaar terug toen duizenden panden in Victoriaanse stijl werden opgetrokken. Onder sierlijke gietijzeren arcaden wisselen oude winkeltjes, een schoenmaker, een drogist, restaurants en pubs elkaar af.

Wereldberoemd saai dorp

Onderweg op het eiland Anglesey stoppen we voor een foto in een wereldberoemd dorp waar he-le-maal niets te zien of te beleven valt, tenzij het plaatsnaambord op het station met de volledige naam van het dorp erop: “Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch”
58 letters lang alstublieft! De naam lokt toeristen van over de hele wereld. De slimme dorpelingen hebben naast het station een enorme souvenirwinkel neergepoot. Er wordt zo te zien flink geld verdiend.

IMG-20160422-WA0000-01.jpeg

Wandel(ei)land

Vanuit het stille kustdorpje Moelfre op Anglesey maken we een ontspannen middagwandeling vlakbij de kust. Eerst lijkt het alsof we in een plattelandsserie van de BBC terechtgekomen zijn. Duizenden schapen pointilleren een glooiend groen weidelandschap van hoge hagen en stenen muurtjes. We passeren 5000 jaar oude hunebedden en een ruïne van een kerkje.

De rest van de wandeling gaat over het Anglesey Coastal Path langs schitterende rotskliffen en mooie zandstranden terug naar het dorp. De dolfijnen laten zich dit keer niet zien, maar als we de inventaris op het krijtbord van het ‘Beach Café’ mogen geloven werden hier dit jaar al zeehonden, schildpadden, krabben, walvissen en een enkele keer zelfs een octopus gespot.

Snowdonia

Naast een pittoresk platteland en woeste kusten heeft Noord-Wales een derde verrassing in petto: Snowdonia National Park, een onverwacht ruig berggebied waarvan de beroemdste piek, Mount Snowdon, het hoogste punt is in heel Wales. Rond de berg regeert de rauwe, indrukwekkende schoonheid van een echt berglandschap en deze Welse klepper van 1085 meter boven de zeespiegel staat al jaren op mijn verlanglijstje.

Op de Penn y Pass begint onze klim – hoe kan het ook anders –tussen de schapen. We kiezen voor de minder druk belopen Miners Track. De naam verwijst naar de negentiende-eeuwse koperontginning in het gebied waarvan de littekens her en der in het kale landschap te vinden zijn. Het is meer dan 700 meter omhoog, soms steil. Bij aankomst boven op de kam word ik door een ijskoude wind bijna uit mijn schoenen geblazen. Tientallen toeristen komen vanaf de andere kant omhoog en sjokken de laatste paar honderd meter naar de top. Sommige lopen in short en T-shirt. Die zijn ogenschijnlijk met het stoomtreintje vanaf het dorpje Llanberis aan de zuidzijde van de berg naar boven gereden, denk ik. Hoe houden ze het een half uur vol in die koude?

Het weer is schitterend, de plaatjes spreken voor zichzelf.

Timelapse video

Tijdens onze trip maakte ik nog enkele timelapse-opnamen van de zonsopgang in Llandudno en de zonsondergang bij de beroemde vuurtoren South Stack op Holy Island (Anglesey). Op muziek gezet is dit clipje een bijna mystieke ervaring. Geniet en deel!

Met dank aan de organisatie Djoser Reizen (www.djoser.nl) voor de ondersteuning van deze trip die onderdeel is van haar wandelprogramma.
Het volledige verhaal van deze reis verschijnt in Het Laatste Nieuws (7-5-2016) en in Wandelmagazine (2017)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s