Drink Pinot, Think Oregon

“Er zijn volgens mij drie regio’s in de wereld waar ze pinot noir van uitzonderlijke kwaliteit maken. De Bourgogne, waar de druif vandaan komt, Santa Rosa ten noorden van San Francisco en hier bij ons, in de Willamette Valley.” Dixit wijnmaker John, met wie ik wijn zit te slurpen in het proeflokaal van J.Wrighley Vineyards in Sheridan, een klein stadje in de staat Oregon.

2016_Oregon_0118

“Nu heb ik hier ongeveer 5,5 hectare wijnstokken staan, allemaal pinot noir. Drie jaar geleden heb ik mijn eerste chardonnay geplant. Dit is de allereerste oogst. Wil je ’m proeven?”.  Natuurlijk, hiervoor ben ik ten slotte helemaal met mijn camper over de grindweg de berg op gereden. De witte wijn smaakt bijzonder fris, met een heerlijk mineraalsmaakje, een portie grond op de tong. Daar hou ik van. En het uitzicht op de vallei is er een uit een tijdschrift.

Willamette Valley

2016_Oregon_0058_59_60.JPG

Nooit van gehoord? De meeste Europeanen zouden de Willamette Valley nu wellicht niet op de kaart kunnen aanwijzen (Amerikanen ook niet trouwens). In de negentiende eeuw was dat anders. Tienduizenden veelal Europese boeren trokken in met gave en goed beladen huifkarren over de beruchte Oregon Trail naar de brede, vruchtbare vallei van de Willamette-rivier. Oregon was, net als Californië, het Beloofde Land.

De agrarische sector is er nog altijd groot (graan), waardoor het pastorale karakter van de vallei tamelijk intact is gebleven. Maar op de droge heuvels groeit sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een ander manna: wijndruiven. Vooral voor pinot noir is het klimaat, maritiem met koele nachten en korte, warme zomers, uitermate geschikt. Een tachtigtal wijnboeren bedrijven hier de pure kunst van het wijnmaken, want diegenen met wie ik gesproken – en geproefd – heb, werken bijna allemaal zonder bestrijdingsmiddelen en zijn kleinschalig bezig. Wrigley, een van de ‘grotere’, heeft nu 5,5 hectare aangeplant. Zijn pinots zijn fantastisch, maar voor minder dan 20 dollar vind je hier nergens een fles.

Een jumbo in je voortuin

2016_Oregon_0112

Willamette Valley is een officiële American Viticultural Area (AVA), zeg maar een appellation, en heeft dan nog een aantal sub-AVA’s. Eentje daarvan, Dundee Hills, is de bakermat van het Oregon wijngebeuren en mijn volgende reisdoel, een uur rijden verderop. Het is begin juni en bloedheet, een zeldzame hittegolf teistert de staat hoor ik een weervrouw opgewonden verklaren op de radio. Vlakbij McMinnville zie ik een Boeing Jumbo tussen de wijnstokken opdoemen, en dan nog een, die ligt op het dak van een indoor zwemparadijs. De voormalige eigenaar van het luchtcargobedrijf Evergreen heeft, samen met zijn zoon, in zijn geboortestad zijn eigen luchtvaartmuseum opgericht. Twee afgedankte jumbo’s staan in de voortuin, de rest van de indrukwekkende collectie vliegend materieel in drie enorme expositiehallen.

Jims passie

2016_Oregon_0018

Verderop in het dorpje Dayton, aan de voet van de Dundee Hills, bezoek ik de Seufert Winery. Jim S. is management consultant maar wijn maken – anders dan John doet hij dat van druiven van andere wijnboeren – is al jaren zijn passie. “Iedereen bereikt een punt in zijn leven waarop je je afvraagt of je met de juiste dingen bezig bent” vertelt Jim met overtuiging, ook al kost het ‘bezig zijn met de juiste dingen’ hem nog 80 uren per week. Hij wil mij de wijngaard laten zien waar hij naar eigen zeggen verliefd is geworden op het vak, toen hij er 11 jaar geleden in de leer ging bij een wijnboer. Uitstekend plan, en weer daveren we een heuvel op en weer is er dat eindeloze uitzicht over de Willamette Valley als beloning. Jim heeft heerlijke hapjes voorbereid en vier verschillende flessen pinot meegenomen.

Het plaatje is zo idyllisch als cliché: we zitten onder een oude eik, omringd door twintig hectare wijnstokken, te genieten van een panorama dat baadt in een gouden licht. Ik begrijp helemaal waarom Jim hier verliefd is geworden. We vleien ons neer in de diepe stoelen en proeven de een na de andere godendrank. “In Oregon gaan we nooit massawijnen produceren zoals de Californiërs, met snoepjessmaak”, verklaart Jim. “‘Old World-style’ is hier het toverwoord. Complexe wijnen die je moet leren drinken.” Veel training heb ik niet nodig. Jims creaties smaken voortreffelijk.

2016_Oregon_0022

Zo zitten we, terwijl de zon ondergaat, onder de boom te praten over vakmanschap, het genot van wijn en ons boeiende leven in de midlife crisis. Onvrijwillig moet ik aan de amusante film Sideways denken, waar de discussies over (Californische) pinot noir, relaties en sex tot in het absurde worden doorgedreven. In het noordoosten, ver weg, zie ik de witte kegel van Mount Hood glinsteren, Oregon’s bekendste vulkaan, hoog in de Cascade Mountains. Oregons jonge wijnindustrie gaat een stralende toekomst tegemoet.

2016_Oregon_0035

2016_Oregon_0030.JPG
Een reportage over de Willamette Valley AVA verschijnt op 2 juli 2016 in de krant
Het Laatste Nieuws. Deze reis kwam tot stand dank zij de ondersteuning van Icelandair, Travelhome en Travel Oregon.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s