Portland – van hippies en hipsters

Veel toeristen laten Portland, de grootste stad van Oregon, op hun rondreis links liggen. Ten onrechte. Want ik dronk er het lekkerste bier en at er de vreemdste donut ooit, maar verkende deze groene metropool onbezorgd te voet en op de fiets. Een verslag van enkele dagen hiken en biken in de hipste stad van Amerika.

2016_Portland_335

Autochtoon  in de Starlight Parade tijdens Portlands jaarlijkse Rose Festival

Portland is a kinda laid back town” schrijft de Lonely Planet in z’n inleiding. Dat drukt het nog zacht uit. Als de ober met hipsterbaard mij de eerste ochtend in het populaire ontbijtcafé Mother’s bedankt met een welgemeend “I dig ya, pal!”, dan moet ik even peinzen over wat hij daar nu precies mee bedoeld. Even later sta ik foto’s te maken vanaf de Burnside Bridge over de Willamette River die de stad in tweeën snijdt. Komt een zwerver mij vragen wat voor camera ik gebruik. Een Canon 70D, mompel ik wat beduusd. “That camera makes great pictures!” exclameert hij, waarop hij me vriendelijk een fijne dag wenst en mij met mijn mond vol tanden achterlaat. Dit wordt dus even wennen. In de stad kun je petjes en t-shirts kopen met het opschrift ‘Keep Portland weird‘ er op. Ze zijn er nog trots op ook.

2016PDXsset_0400

Portlands ‘unassuming’ skyline

Hippiebuurt

Het Waterfront District is een beetje de groezelige hippiebuurt, met tattooshops, vintage winkeltjes en een ouderwetse peep show op bijna elk straatblok. Later verneem ik dat er ook een ‘vegan strip club’ in de stad bestaat. Naakt zonder vlees? Het heeft schijnbaar met de geserveerde maaltijden te maken, kwestie van met de tijd mee te gaan.

Het toeval wil dat Amerika vandaag ook ‘National Donut Day’ viert en op geen kilocalorietje let.

2016_Portland_094

Voodoo Donut

Bij Swankeny & 2nd Street staan mensen tot om de hoek in de rij bij een van de beroemdste bakkerijen van Amerika: Voodoo Donut. Als ik na twintig minuten aanschuiven tussen de Voodoo-aanbidders eindelijk aan de beurt ben, zoek ik op een enorm menubord naar het meest exotische zoete gebakje en ga, Portlands weirdness indachtig, voor een donut met caramelglazuur en gebakken spek. De smaakbeleving was ‘eenmalig’, kan ik je vertellen.

2016_Portland_106

Misschien is Portland ook wel de food truck capital van de VS?

De overige wijken van downtown zijn minder nonchalant: het resultaat van decennia zorgvuldige stadsplanning en -vernieuwing. Langs alle straten en avenues staan grote bomen en het centrum is autoluw, met tientallen kilometers aan fietspaden. Trams en bussen brengen je vanuit Pioneer Courthouse Square, het centrale plein, overal naartoe, zelfs naar de luchthaven.

‘Beervana’

Wie Portland zegt vooral ‘craft beer’. Portland heeft een zestigtal ambachtelijke bierbrouwerijen binnen haar grenzen, vandaar de bijnaam, een van de vele. De ‘craft beer movement’ begon in de zeventiger jaren nadat president Jimmy Carter de wet die thuis brouwen verbood – een reliek uit de tijd van de drooglegging – bij decreet opgeheven had. Omdat de bierbrouwerijen onderling toch een eind uit elkaar liggen besluit ik mij in te schrijven voor een ‘beer crawl’, een begeleide kroegentocht in groep, maar dan per fiets. Onze gids, een student met lange manen (maar zonder hipsterbaard), vertelt onderweg wetenswaardigheden over de stad en over de brouwerijen die we aandoen. Ik kom er achter dat fietsen is een ideale manier is om het leed van de hitte wat te verzachten – ik moet midden in een vroegzomerse hittegolf Portland gaan verkennen.

2016_Portland_122

Een van de tientallen stadsbrouwerijen die Portland rijk is.

Weird hike

Omdat ik zelf niet van de hitte hou, besluit ik de ijle hoogten op te zoeken: Washington Park, een van de groene longen van de stad. Nou ja, ‘ijl’… Mijn hoop dat hier boven koeler zou zijn, smelt als een ijsje in de zon. Het is half vier en een thermometer bij de ingang van de dierentuin geeft nog steeds  34 graden aan. Ik neem een kijkje in de indrukwekkende Rose Test Garden en bezoek de schitterende Japanse tuin. Dan houd ik het niet meer uit en besluit om in het bos te gaan hiken. Want Portland ziet zichzelf ook een beetje als de outdoor-hoofdstad van het Westen en het credo ‘do as the Romans do’ heb ik altijd ter harte genomen. Dus duik ik tussen de bomen en volg de gemarkeerde ‘4T-trail’ die me door enkele groene oases voert, waaronder een echt wild stadsbos, een verrassende verschijning.

2016_Portland_272

Weergaloos uitzicht over de stad en de vulkanen van de ‘Ring of Fire’ (hier Mt. Saint Helens)

Na een pittige klim geef ik mijzelf een klopje op de schouder als ik drijfnat Council Crest Park bereik, waar ik het grandioze uitzicht over de stad in me opneem. In de verte glinsteren vier met sneeuw bedekte vulkanen in de late middagzon, waaronder Mount Hood, de ‘huisberg’ van Portland. Ik raak aan de babbel met een racefietser die in de schaduw van een boom zit uit te rusten. “You come all the way from Holland? Just to hike in the heat?” Dat gaat er bij hem niet in. Weirder dan dit kan het niet worden. Maar, hé: dit is Portland. Houden zo.

Must-sees

  • Powell’s City of Books: de gigantische boekhandel is een attractie op zichzelf. Verlies jezelf tussen anderhalf miljoen boeken in de 1500 afdelingen, drie hoog! W Burnside St. & NW 10th St.
  • Washington Park: met de schitterende Japanese Garden, de International Rose Test Garden en het Hoyt Arboretum (2000 verschillende plantensoorten).
  • Lan Su Chinese Garden: een oase van rust midden in het centrum. NW Everett St. & NW 3rd St.
  • Aerial Tram: kabelbaan naar de campus van Oregon Health & Science University boven op de heuvel. Prachtig uitzicht! www.gobytram.com
  • Indien mogelijk, mis dan vooral de Saturday Market niet. Vintage stalletjes, eettentjes, arts & crafts en veel kleurrijke straatmuzikanten. Aan het einde van SW Ash Street, bij de kade

 

Met dank aan Icelandair en TravelPortland (www.travelportland.com) voor de ondersteuning van deze trip. Een uitgebreide reportage over Portland verschijnt in juli 2016 de krant Trouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s