“The Greatest outdoor show on Earth”

Calgary, de grootste stad van Alberta, kennen wij van de memorabele Olympische Winterspelen van 1988. In Noord-Amerika is ‘Cowtown’ vooral bekend vanwege de ongegeneerde westerncultuur. Nergens is de dichtheid van cowboyhoeden zo hoog, de glimlach zo breed en de EHBO-afdeling zo druk als op de jaarlijkse hoogmis van de rodeosport: de Calgary Stampede.

[Meer foto’s en een video-impressie vind je onder aan dit verhaal]

20160711_143913

Meiden met grote cowboyhoeden sleuren in de aankomsthal de aangekomen passagiers voor een podiumpje waarop een countrybandje speelt voor een fotoshoot. Ik ben ook gewillig slachtoffer. Mijn bezoek aan het grootste rodeo-evenement ter wereld begint met een glimlach van oor tot oor.

2016_Canada_0076

Het jaarlijkse spektakel noemt zichzelf ‘The Greatest Outdoor Show on Earth’ en trekt in tien dagen meer dan een miljoen bezoekers! In het enorme Stampede Park vinden gezinnen vertier van tien uur ’s ochtends tot in de late uurtjes.Er zijn ook prairie-Indianenstammen vertegenwoordigd met hun eigen tipi en in een enorme stal – ik schat een voetbalveld groot – staan raspaarden tentoongesteld.

2016_Canada_0017

Stampede Park ligt aan de rand van downtown Calgary

Elke dag rodeo!

2016_Canada_0190

Deelnemers presenteren zich aan het publiek tijdens de openingsceremonie.

Top of de bill is de rodeocompetitie waaraan alleen de allerbeste pro’s mogen meedoen: op de Stampede schrijf je je namelijk niet in, je wordt ervoor uitgenodigd. . Elke middag wordt, een beetje zoals een EK of WK bij ons, na een openingsceremonie een aantal voorrondes afgewerkt in verschillende disciplines waarbij op de laatste dag tussen finalisten voor de kampioenstitel gestreden wordt. Er zijn diverse onderdelen waaronder de bekendste: steer wrestling (van je paard springend een jonge stier bij de horens pakken en op de grond werken), bull riding (op de rug van een stampende stier blijven zitten) en bare back riding (het 8 seconden op een bokkend paard zonder zadel uithouden).

Bewonderenswaardig zijn de snelheid en vooral rijtechniek die deze deelnemers meester zijn.

2016_Canada_0306

Bareback, de koningsdiscipline van de rodeo. De paarden, zowel hengsten als merries, worden speciaal voor het bokken gefokt.

De best geplaatsten krijgen een flink pak geld mee. Doe je het goed en haal je de halve finale of de finale, dan heb je een bedrag met vier nulletjes wel verdiend. Niet slecht voor enkele ritjes van 8 seconden op een wild bokkend beest!

2016_Canada_0271b

Steer wrestling is spectaculair om te zien (net zoals alle andere disciplines trouwens…).

Vrouwen aan de ton

Barrel racing is de enige rodeosport voor vrouwen. Amazones leggen in de arena razendsnel een parcours af rond een aantal tonnen (barrels). Schitterend om te zien.

2016_Canada_0445

Snelheid en rijkunst, daar gaat het om in de barrel races.

2016_Canada_0464

Huifkarren

Typisch voor Calgary zijn ’s avonds de huifkarrenraces, waarbij na een wat eigenaardig startritueel de vierspannen er vandoor gaan voor één ronde op de baan en het publiek totaal uit zijn dak gaat. De paarden zijn vaak afgedankte of gewonde renpaarden die door gepassioneerde liefhebbers weer ‘opgelapt’ werden en nu een tweede jeugd beleven in een vierspan, als het ware. De avond wordt afgesloten met een wervelende avondshow die alleen in Vegas zijn gelijke kent.

2016_Canada_0573b

Elk huifkarteam heeft sponsoren nodig, net als in de Formule-1.

Casey Coletti

Voor de krant interview ik een deelnemer aan de bareback voor en na zijn ride. Casey Coletti was net 1600 km vanuit Colorado hier naartoe gereden en doodop. Bovendien werd hem in de loting een paard toegewezen, Major Reno, waarvan hij wist dat het “no fun” zou worden. Zijn wedstrijd ging inderdaad niet zo goed: hij kreeg van de jury geen punten vanwege een technische fout.

2016_Canada_0370b

Casey Coletti,  having no fun at work.

2016_Canada_0428

Hoe voel je je nu, vroeg ik hem na afloop van zijn miserabele 8 seconden op de blote rug van Major Reno.
I’m really pissed as hell right now. Maar iemand vertelde mij ooit: ‘denk aan de drie F’s: figure it out, fix it, forget about it‘. Dat vond ik goed advies. En zo zit ik in elkaar. Morgen is weer een dag.”
The Greatest Outdoor Show on Earth must go on.

 

 

 

 


De Calgary Stampede is een geweldig fotogeniek spektakel, zoals je hieronder ook kunt zien. Uitgebreide reportages over dit evenement verschijnen binnenkort in enkele media in Nederland en Vlaanderen.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s