Huelva: het échte Andalusië

“Driving home for Christmas” klinkt het vrolijk op de autoradio. Ik cruise tussen groene olijf- en sinaasappelbomen door de Andalusische heuvels onder een blauwe hemel. Ik zit in T-shirt achter het stuur, de airco staat zelfs aan, en ben totaal niet in kerststemming. Een beeldverslag van een bijzondere wintertrip in de warme, Spaanse decemberzon.

Ongerepte kust

De provincie Huelva heeft de meest maagdelijke kustlijn van Spanje, aan de Atlantische Oceaan, tussen Portugals Algarve en Gibraltar. In dit deel van Andalusië kom je geen Torremolinossen en Marbella’s tegen – goddank! –  maar kleine badplaatsjes en kilometerslange zandstranden waar je uren over kunt wandelen. Door de Atlantische wind wordt de lucht hier continu schoongeveegd. Daarom is dit de Costa de la Luz, kust van het licht! Zó helder, zó zuiver: dat heb je aan de Middellandse Zee nooit.

Bedevaart met kippenvel

El Rocío is de belangrijkste Mariabedevaartsplaats van Spanje. Elke zondag komen hier een paar duizend mensen samen, behorend tot een hermandad of broederschap, om hun liefde en geloof te betuigen aan de Maagd Maria. Zodra ik in het stoffige dorp arriveer, begeeft een groep gelovigen begeleid door tromgeroffel en fluitmuziek zich naar de indrukwekkende basiliek – mannen, vrouwen, ouderen, kinderen. Mijn camera draait overuren. Als ze binnen in de kerk het beeld van Maria achter het altaar zien, applaudisseren ze van vreugde. Enkelen barsten in tranen uit. Er wordt gezongen en geklapt. Ik krijg er kippenvel van

Witte dorpen

Ik ben echter geen kustmens en wil het binnenland in. En daar is er hier ook meer dan genoeg van. Na een uur rijden merk je hoe dunbevolkt en groen het binnenland van Andalusië wel niet is. Fotogenieke dorpen drijven als witten eilanden in een onmetelijke zee van golvende lappen olijfbomen en parasoldennen. De meeste zijn boven op een heuvel gebouwd, uit veiligheidsoverwegingen. Eeuwen lang werd hier immers een oorlog uitgevochten tegen de Moorse bezetters, toen het grootste deel van Andalusië een islamitisch kalifaat was en tijdens de Reconquista beetje bij beetje heroverd moest worden. Het levert een kleurrijke mix op van culturen.
Aracena is het bekendste bergdorp in het noorden van de provincie. Toeristen komen op de fantastische druipsteengrotten af, en op de restaurants. Al fresco op een terras degusteer ik de cerdo ibérico, de befaamde gedroogde ham van het Spaanse zwarte varken, een locale specialiteit. In het zonnetje met een glas witte wijn, vlak voor Kerst. Het kan gewoon!

……………

Een gedachte over “Huelva: het échte Andalusië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s