Noorderlicht: rivieren van sterrenstof

Vanuit Tromsø in Noorwegen maakte ik een reis onder leiding van de Vlaamse noorderlichtspecialist Ruben Weytjens. Eén doel: het magische noorderlicht zien én fotograferen. Een jacht op ‘the Greatest Show on Earth’. En als de finale dan elke verwachting overtreft, doet dat wat me je…

Het heeft vanochtend wat gesneeuwd en er hangt een dun wolkendek boven de baai. De kleurige houten façades in het oude centrum geven de de stad, prachtig gelegen op een eiland in een grillige zeestraat tussen ronde, witte bergen, de allure van een winterwonderland dat volledig beantwoordt aan de verwachtingen van de pooltoerist.

’s Avonds klaart het op. Ik laat ik mij naar boven hijsen op de Fjellheisen.Vanop 400 meter boven de stad en het fjord is het uitzicht fenomenaal, maar Tromsø is één grote zee van licht. Richting het noorden zie ik in de hemel enkele vage, groene vegen verschijnen en dan weer verdwijnen. Noorderlicht! De aurora is slecht te zien, laat staan te fotograferen. Is de zelfverklaarde noorderlichthoofdstad van Noorwegen de enige plek boven de poolcirkel waar je het noorderlicht níet kunt zien? De ironie is te groot. Morgen stad uit, het duister in.

Sommaroy

Met de groep logeer ik twee nachten in een lodge op Sommarøy aan de Noordzee, dik anderhalf uur rijden van de stad. Het ruige eilandje, met enkele huizen erop en een vissershaventje, is via enkele bruggen vanaf het vasteland bereikbaar, hoewel langs de grillige Noorse kust nooit echt duidelijk is waar het ‘vaste’ land ophoudt en een eiland begint. Fotogeniek is het er wel.

Hemelspektakel

Tijdens het diner zit Ruben, de noorderlichtspecialist die de reizen van Voigt Travel begeleidt, duidelijk op hete kolen. Hoeveel aurora’s zou hij in zijn leven al niet gezien hebben? Elke avond is weer als zijn eerste keer. Nog voor het toetje wordt het hem te veel. “Ik ga alvast. Jullie weten de plek. Ik zie jullie daar straks.” Als hij minder dan half uur later een paar beelden door appt van schitterende groene aurora’s, loopt het restaurant in een keer leeg en trekken we enkele ogenblikken later, warm ingepakt en met apparatuur beladen als muilezels, in colonne naar de baai. De ‘greatest show on earth’ is begonnen.

Oergevoel

Volgens de Sami brachten de lichten de ziel van de doden terug. De Inuït in Noord-Canada noemden het de dans van de dode kinderen. In de Noorse mythologie was het noorderlicht – Bivrost – een brug die hemel en aarde verbond en bewaakt werd door Heimdal, die ervoor zorgde dat er geen kwade wezens de wereld konden binnenvallen.

Het zal allemaal wel. Dit is nu gewoon het mooiste wat ik ooit heb gezien. Kaarsrechte pijlen van sterrenstof dwarrelen naar beneden, een zacht fluorescerend spoor van groen en paars achterlatend. Dan beginnen ze razendsnel heen en weer te bewegen, alsof een onzichtbaar paar handen een klavier van een lichtorgel bespeelt. De climax houdt tientallen seconden aan. Dit is in geen foto te vatten.

Ik ga tegen mijn rots achterover zitten en voel mij intens gelukkig. De adrenaline raast door mijn lijf, mijn verstand staat op non-actief: een oerreactie van het menselijk lichaam uit een tijd van vóór de beschaving op een kosmisch wonder dat ik nu gewoon niet wíl kunnen verklaren. Wat overblijft is pure verrukking.

Praktisch

Ik reisde op uitnodiging van Voigt Travel mee naar Noorwegen.
Meer weten of reserveren: www.noorderlicht.nl/reizen
Ruben Weytjens is dé specialist in de Benelux: www.rubenweytjens.be/noorderlichtman
www.nordnorge.com – toeristische site over Noord-Noorwegen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s