Culinair winterwandelen in Vorarlberg

Tot ver over de grenzen is het Oostenrijkse Bregenzerwald in Vorarlberg beroemd voor zijn progressieve, duurzame architectuur in hout. Maar ook vanwege de gastronomie is dit misschien wel dé place to be in Oostenrijk. Wandelen in het zonnetje over gebaande sneeuwpaden of op sneeuwschoenen de berg op en af… Ik vond een bijzonder adres.

 

Je merkt het meteen als je bij Bregenz, tien minuten over de grens in Oostenrijk, de snelweg verlaat en links afslaat, de bergen in. De huizen zijn sober en stoer, moderne houten villa’s met grote ramen staan prominent tussen eenvoudige chalets. Op de dalbodem heeft menig oud boerenhof een façade met houten schubben, typisch voor de streek, maar een achterste deel dat strak en eenvoudig is vormgegeven.
Naar de rommelige Tiroolse tierlantijntjes die zoveel wintersporters dat traditionele wintervakantiegevoel bezorgen, zul je lang moeten zoeken in het Bregenzerwald, de meest noordwestelijke regio van Vorarlberg. Tirol is erg ver weg, achter de hoge Arlbergpas. Bijna alle gebouwen hier, oud en nieuw, zijn opgetrokken uit blank, licht hout, eenvoudig van ontwerp, en de dorpen liggen er kraaknetjes bij.

2017-bregenzerwald-no-wm_006.JPG

Culinaire winterwandeling

Het bureau voor toerisme heeft in de streek enkele winterwandelroutes uitgezet waar je van de ene Stube naar het andere Gasthof wandelt en er een culinaire ‘gang’ uit een driegangenmaaltijd voorgeschoteld krijgt. Bij elk adresje betaal je met een voucher.

2017-bregenzerwald-no-wm_004.JPG

Met kaart en beschrijving in de hand ga ik de volgende ochtend na een stevig ontbijt met een vriendin op stap. De bergen rondom worden steeds hoger, na een uur lopen we in een winterwonderland. Overal komen we verse dierensporen in het poeder tegen, waarbij die van de sneeuwhaas het in aantal winnen van vossen en reeën. En kijk: hier heeft een groot hert gelopen! We spotten een edelhert staan grazen op een sneeuwvrije berghelling aan de overkant van het dal. Die heeft het jachtseizoen overleeft, denk ik.
Het doel van onze wandeling is het Jagtgasthaus Egender dat we na een drietal uur bereiken. We gaan voor Hubert Egenders beroemde versgemaakte Käsknöpfle – hier is onze voucher voor bedoeld –  een soort deegwaren met vier soorten bergkaas erin verwerkt en geroosterde uitjes. En hoe lekker ze in de buitenlucht ook smaken, we slagen er niet in de enorme portie helemaal op te maken.

Gastronomie in de sneeuw

Er is iets aan deze herberg: alles lijkt oud en nieuw tegelijk. In kan het niet plaatsen en vraag naar de eigenaar. Het is nu rustig, enkele oudere mannen met een poedel drinken een wijntje in de Stube. Hubert Egener heeft tijd om ons te woord te staan. “ Zaterdag en zondag draaien we hier een vol restaurant en ook alle kamers zijn verhuurd.” Hij vertelt over de geschiedenis van de boerderij, die nog van zijn grootouders is geweest. In 2014 heeft hij het gebouw in erbarmelijke staat overgenomen, volledig afgetuigd en weer opgebouwd. Daarbij heeft hij alle oorspronkelijke materialen – balken, deuren, plinten, zelfs de twee kachels – gerestaureerd, van verf ontdaan en weer geïntegreerd in deze ‘nieuwe, oude herberg.’ Met stukken overgebleven hout zijn de zitbanken, stoelen en tafels voor de Stube gemaakt. Ze zien er oud uit, maar het design is minimalistisch. Vandaar mijn verwarring!

‘Dronen’ in winterwonderland

De volgende dag maakten we een prachtig rondje op sneeuwschoenen boven op de Baumgarten. Winterwonderland, dat zie je op de dronevideo en in de fotoserie hieronder!

 

Praktisch
www.vorarlberg.travel
www.bregenzerwald.at

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s