Het mysterie van de Azoren

Aan de Azoren heb ik mooie jeugdherinneringen, hoewel ik er nooit eerder geweest ben. De weerman op tv had het altijd over “de anticyclonale wig boven de Azoren” De Azoren: daar kwam dus al het mooie weer vandaan? De naam heeft voor mij daarom altijd iets mythisch gehad. Onlangs bezocht ik Terceira en São Miguel en ontdekte ik er een prachtige vakantie- en wandelbestemming.

 

De Azoren zijn een vulkanische archipel van negen eilandjes midden in de Atlantische Oceaan. De landschappen zijn divers, met ruige binnenlanden rond uitgedoofde vulkanen en platteland in de soms smalle kustgebieden, getypeerd door pittoreske dorpjes en prachtige vergezichten.

De meeste regen valt in de winter maar zelfs in het droge seizoen (juni-oktober) moet je rekenen op af en toe een bui. De temperaturen zijn, ondanks het subtropische klimaat, matig. Het wordt er nooit erg koud of erg warm.

 

Praktisch

Met TAP Portugal (www.flytap.com) vlieg je dagelijks via Lissabon naar de Azoren. Een tussenstop in Lissabon van maximaal 3 nachten is zonder extra kosten mogelijk. SATA vliegt meerdere keren per dag tussen de 9 eilanden (www.azoresairlines.pt). Er zijn’s zomers ook veerbootverbindingen (www.azores.com/ferry).

Het tijdverschil is -2 uur. Je betaalt er in euro’s, eten en drinken zijn er goedkoper dan bij ons. De meeste mensen spreken een aardig mondje Engels, dus zonder kennis Spaans of Portugees kom je prima uit de voeten.

Autohuur

Op de luchthavens en in de grotere hotels hebben alle autoverhuurbedrijven een kantoortje. De meeste auto’s zijn van de compact-klasse, wat op de smalle, bochtige wegen wel zo handig rijdt. Vanuit de steden worden ook georganiseerde excursies naar de bezienswaardigheden aangeboden.

Wandelen

De Azoren zijn gemaakt op te wandelen! Het is er nooit heet en de paden zijn niet te steil en brengen je door erg afwisselende, soms spectaculaire landschappen. De officiële routes zijn goed gemarkeerd en beginnen allemaal bij een parkeerplaats. Beschrijvingen en handige kaartjes zijn te downloaden op http://trails.visitazores.com.

Meer weten

Visitazores.com (o.a. in het Frans en Engels)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s