Finland is voor buitenmensen!

In ons dichtbevolkte landje kunnen we ons de ‘wildernis’ nauwelijks voorstellen. Maar in Europa is er nog een streek waar bossen, rivieren en meren zich als een golvend tapijt in alle windrichtingen uitstrekken, honderden kilometers ver. Het wordt bevolkt wordt door elanden, arenden en beren. En natuurminnende Finnen. Welkom in Fins Lapland, de (speel)tuin van de échte natuurliefhebber.

Nergens in Europa zul je zo’n uitgestrekte wildernis aantreffen als hier in het dunbevolkte oosten en noordoosten van Finland, het grensgebied tussen Karelië, Rusland en Lapland. De gemeente Kuusamoheeft 15.000 inwoners en is zo groot als een Nederlandse provincie. Dank zij het noorderlichttoerisme en een klein wintersportgebied zijn accomodaties als paddenstoelen uit de grond geschoten, maar voor wat betreft de zomer is dit een topbestemming in-de-dop. Groen, wild en prachtig, met tal van activiteiten. En altijd buiten, in de natuur. Mijn programma is flink gevuld, zoals vanochtend toen we door het bos een moddertocht zijn gaan maken in buggy’s en gisteren naar een waterval zijn gewandeld in Nationaal Park Oulanka. De dagen zijn toch lang genoeg nu de zon niet meer ondergaat.

Berenbos

Bij de zwaarbewaakte grensstrook met Rusland kun je beren spotten. De berenhut is een overdekte, afgesloten observatiepost bij een open plek in het bos. Medewerkers van Ruka Safari hebben er eerder op de middag stukken zalm onder stenen verstopt. Laat die beren maar komen. Binnen trekken we onze schoenen uit, sluiten de deur en installeren ons in zachte bureaustoelen achter grote ramen. De cameralenzen steken door een gat naar buiten. Beren spotten deluxe. Het lange wachten begint.

Rafting naast de Russen

In Nationaal Park Oulanka, dat tegen de Russische grens ligt, kun je niet alleen heerlijk wandelen en wildkamperen, maar ook raften. “Class III and IV rrapids!” legt wildernisgids Risto ons met rollende -r- uit tijdens de veiligheidsbriefing aan de oever van de Kitkarivier. “Fastest rrapids in all of Finland!” Drie stroomversnellingen volgen elkaar op en zijn heftig en ongelofelijk leuk. Bij de tweede, vlakbij een oude watermolen, staan mensen te kijken hoe we het kolkende water levend door komen. “De populairste trektocht van Finland komt hierlangs” aldus Risto. “De Karhunkierros, het Berenpad. Het is bewegwijzerd en 80 kilometer lang, loopt door het park en volgt deels de oevers van de Kitka.”

Praktisch

Voigt Travel biedt in juni en juli twee keer per week rechtstreekse charters aan in combinatie met een verblijf op een plek of een fly-drive door Fins en/of NoorsLapland. Na drie uur ben je in het Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland, of een uur later in Tromsø in Noord-Noorwegen, het ’Parijs van het Noorden’.

In Finland is het een uur later dan bij ons. Je betaalt er gewoon met euro’s. Het prijsniveau is aanmerkelijk lager dan in andere Scandinavische landen en vergelijkbaar met Nederland.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s