Sneeuwschoentochten in de Dolomieten

 

Er zijn van die plekken in de Alpen waar je, hartje winter, de hectiek van alle dag letterlijk achter je kunt laten. De Plätzwiese in de Dolomieten is zo’n plek. Hier geen stoeltjesliften of après-skitoestanden, alleen een berghotel en twee berghutten, warm en gastvrij en bedoeld voor de échte wintersporter: de toerskiër, langlaufer en sneeuwschoenwandelaar.

Ik was vorig jaar in de zomer al eens op de Plätzwiese geweest voor een reportage in Bergen Magazine en kom dit keer om te sneeuwschoenwandelen in een berglandschap uit een sprookjesboek. De Plätzwiese is een uitgestrekte alm en ligt aan de voet van de meer dan 3100 meter hoge Hohe Gaisl, of Croda Rossa voor de Italianen.

Dolomietenpanorama

Samen met berggids Wilfried, een vriendelijke en zwijgzame Südtiroler, onderneem ik twee pittige dagtochten op sneeuwschoenen (rackets). De eerste dag vriest het dat het kraakt als we naar de enigzins komisch genaamde Strudelkopf (2307 m) sjokken. Op de top worden we rondom getrakteerd op een Dolomietenpanorama dat je met hoofdletter schrijft. Zó mooi, dat ik besluit overmorgen, vóór mijn transfer terug naar de luchthaven van Innsbruck, nog een keer, kort vóór zonsopgang, de Strudelkopf te beklimmen. De foto’s en videobeelden (gemaakt met de drone en GoPro, hieronder) spreken voor zichzelf.

 

970 meter klimmen

De volgende dag doen we vanuit het dal een pittige klim naar de Kleine en Großer  Jaufen. 970 meter op en neer alsjeblieft! Na een bord verse pasta op de idyllische Rossalm, waar veel toerskiërs pauze maken, trekken we tot ver boven de boomgrens naar de Kleiner Jaufen. Daarna gaan we de Grosser Jaufen (2480 m) te lijf. Wilfried loopt voorop en kiest een quasi-rechte lijn naar de ronde, spierwitte top. We zijn als twee sneeuwschoenpiraten onderweg naar de einder. Niet over zee, maar over golven van maagdelijke sneeuw; aan de horizon geen stapelwolken, maar bleke bergen. Het is volmaakt stil in de bergen. Wat is het toch heerlijk om heel de dag buiten te zijn, in de bergen. Het leven is zo mooi!.

Hieronder vind je een fotoimpressie van twee prachtige dagen in de Pragser Dolomieten.
Praktische info vind je helemaal onderaan deze post.

 

Praktisch

De Plätzwiese is een prachtige, onaangetaste bergweide aan de voet van de Hohe Gaisl (3146 m) en de Dürrenstein (2839 m). De alm ligt op ongeveer 1990 meter hoogte in het natuurpark Fanes-Sennes-Prags in Zuid-Tirol, in het noorden van Italië (ongeveer één uur rijden vanaf Bruneck/Brunico).

Er geldt een speciale verkeersregeling voor de bergweg van Brückele (in het dal) naar de Plätzwiese die volgens mijn taxichauffeur elk jaar wel weer verandert. Deze winter mag je met je eigen auto voor 10 uur en na 16 uur omhoog, en de hele dag omlaag. Ben je met het openbaar vervoer (mogelijk tot Brückele), dan kun je de shuttlebus nemen (rijdt elk half uur, € 4,50 p.p.).

Op de alm zijn er drie accommodaties die als uitvalsbasis kunnen dienen voor je wandelingen of toerskitochten. De privé-gerunde Plätzwiesenhütte en Dürrensteinhütte en het Berghotel Hohe Gaisl. Deze laatste is een confortabel hotel met een prima restaurant. In ruil voor de hogere overnachtingsprijs (vanaf € 78 per persoon in halfpension) heb je wel een overdekt zwembad(je) en sauna ter beschikking, en kun je er gratis gebruik maken van sleetjes, sneeuwschoenen en langlaufski’s en -schoenen. Beneden aan het begin van de toegangsweg, bij de busstop, is er ook nog het Alpengasthof Brückele.

Ik was met gids Wilfried onderweg, een betrouwbare kracht van www.globoalpin.com

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s