In het hart van Afrika

Om de ‘big five’ af te strepen hoef je echt niet naar het toeristische Zuid-Afrika, Kenia of Tanzania af te reizen en met tientallen toeristen tegelijk de savanne op te draven. Tijdens mijn reis in het ongerepte noordoosten van Oeganda deed ik een safari in een van de mooiste wildparken van Afrika. Ik was er bijna alleen. Om er te komen moest ik wel eerst op bezoek bij de locals in de afgelegen streek Karamoja. Ik at, danste en sliep samen met de nomaden in hun dorp.

Mijn reportages over de Karimojong en Kidepo Valley National Park verschenen in Het Laatste Nieuws en Columbus Travel.

Hier vind je een videoverslag van de reis:

Oeganda praktisch

Oeganda is een arm maar veilig land om te reizen. De mensen zijn superaardig en laten zich graag fotograferen na een praatje. Engels is de officiële taal maar er zijn meer dan 50 erkende talen en dialecten. Diverse reisorganisaties bieden programma’s aan in het zuiden en zuidwesten van het land, dat toeristisch aardig aan de weg timmert. Het ongerepte noordoosten daarentegen, Karamoja, ligt nog helemaal ‘buiten de gebaande paden’.

Karatunga (www.kara-tunga.com) is een duurzaam bedrijfje in Moroto Town dat specifieke arrangementen en maatwerk aanbiedt met focus op ontmoetingen, cultuur en natuurbeleving, ook in andere delen van het land.

Er naartoe
KLM vliegt vanuit Amsterdam dagelijks op Entebbe (beide via Kigali) vanaf ca. € 580. Brussels Airlines vliegt drie keer vanaf Zaventem tegen vergelijkbaar tarief. Met Turkish Airlines vlieg je goedkoper, maar met een tussenstop in Istanboel.

 

Klimaat
Oeganda ligt op de evenaar. Omdat de hoogvlakte echter op 1000 m en hoger ligt, is het er nooit extreem heet. Het zuiden heeft twee regenperiodes, maart-mei en september-november. In het noorden regent het vooral tussen april-oktober. Vaak gaat het om korte onweersbuien ’s middags.

Inentingen
Vaccinatie is verplicht voor enkele tropische aandoeningen waaronder gele koorts. Malariapillen zijn sterk aan te raden. Raadpleeg je huisarts of kijk op www.traveldoctor.nl

Visum
Denk eraan om 50 euro of 50 dollar contant mee te nemen, naast een geldig paspoort. Bij aankomst op de luchthaven van Entebbe kun je een visum krijgen en meteen cash afrekenen.

Betalen
3700 Oegandese shilling (UGX) is ongeveer 1 euro waard (of ‘was’, de koers verandert namelijk continu). In Oeganda draait alles om cash. Bij veel aanbieders kun je excursies ook in (contante) dollars afrekenen. Creditcards worden bijna nergens geaccepteerd. In de grotere steden kun je wel pinnen.

Vervoer
Bora-bora’s zijn motorfietstaxi’s voor korte ritten. Vergeet niet te onderhandelen over de prijs! Er rijden dagelijks lange-afstandsbussen tussen bijvoorbeeld Kigali en Nairobi (via Kampala) en ook naar Moroto in de Karamoja-district. De meeste toeristen boeken echter jeeptransport, al of niet in combinatie met excursies, via een reisorganisatie hier of in Oeganda zelf. Zelf een 4WD huren (met tweewielaandrijving kom je niet ver) kan ook makkelijk ter plaatse.

Logies
Je kunt overal schone kamers verwachten, warm water in de douche is een luxe. Een gezellige en gastvrije plek om je reis te beginnen en te eindigen is het door Vlamingen gerunde Via Via Guesthouse in Entebbe, niet ver van de luchthaven (heerlijk eten!), te boeken op bijvoorbeeld Booking.com.  In Moroto logeer je best in het Karatunga Guesthouse (www.kara-tunga.com) dat gerund word door de Nederlandse Oegandees Theo Vos.

Leestip
Reishandboek Uganda, Paul de Waard, Uitgeverij Elmar, ISBN 9789038925349

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s