De ziel van Noorwegen

Nationaal park Jotunheimen, dat Noorwegens hoogste toppen herbergt, belichaamt ook de ziel van de natie. Als ik terugkijk op mijn reizen van afgelopen jaar, dan denk ik dat Jotunheimen op nummer één staat.  Vanwege de woeste, ongelofelijk fotogenieke ruigheid van het gebied, het uitdagende terrein om te wandelen, en de betekenis van de streek voor de geschiedenis van het land. Maar ook omdat ik er al dertig jaar niet meer geweest was.

Peer Gynt

Toen Henrik Ibsens toneelstuk Peer Gynt in 1867 uit kwam, was Noorwegen een land dat in een politieke unie met Zweden wel een grote mate van zelfstandigheid genoot, maar zich niet van harte vanuit Stockholm liet besturen. Noren waren geen Zweden en een natie was op zoek naar een eigen identiteit. In de geest van de romantiek vond men in de onherbergzame bergen van Noorwegen een allegorie voor de onverstoorbare Noorse ziel. Rond de figuur van Pe(e)r Gynt, waarvan Ibsen overtuigd was dat hij echt had bestaan, werd een mythe van een romantische volksheld gecreëerd.

In het toneelstuk noemt Gynt de Gjendin-eggen, een bergkam die ik vanaf de Besseggen aan de overkant van het Gjendemeer kan zien liggen. De beschrijving had evengoed op de Besseggen zelf kunnen slaan:

“Heb je ooit toevallig de Gjendin-graat gezien? Bijna vier kilometer lang strekt hij zich voor je uit, als een zeis. Over gletsjers, aardverschuivingen, klippen, langs de afbrokkelende grijze morenen. Je kunt zowel rechts als links direct in de meren kijken die, zwart en traag, meer dan zevenhonderd vadem* diep onder je sluimeren.”

(* Een vadem is een oude lengtemaat en gelijk aan 6 voet of 1,8288 meter)

Meer dan Besseggen

Maar Jotunheimen is zoveel meer dan de druk belopen Besseggen! het Bygdin Fjellhotell is een schatkamer van Noorse geschiedenis – én een oergezellige uitvalsbasis voor wandelingen! Het Svartdalen (‘zwarte dal’) vond ik het meest indrukwekkende stuk landschap in het park:

Meer weten?

Mijn reportage over Jotunheimen verschijnt in het juni 2020-nummer van Bergen Magazine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s