Over mij

Ik ben Jonathan Vandevoorde (1966), freelance reisjournalist en -fotograaf, bergwandelgids, en ookk oprichter en hoofdredacteur van het buitensportblad Bergen Magazine en hoofdredacteur van Wandelmagazine

Ervaren jaren
Tot begin 2013 heb ik als gecertificeerd projectmanager (IPMA-C, Prince-2, Agile) uiteenlopende IT- en procesveranderingen geleid bij grote bedrijven zoals E.on, SITA (Suez) en Essent: een ervaring van veertien jaar in het bedrijfsleven. In de vorige eeuw was ik als tour director en product manager werkzaam bij enkele touroperators in het buitenland (Americantours International, TUI-Jetair). In mijn vrije tijd begeleidde ik toen al bergwandeltochten in Zwitserland en Noorwegen.

Ik merkte dat ik mijn energie nog steeds haal uit het wandelen in de ruige natuur en uit het vertellen van de verhalen die ik er noteer en fotografeer. Om die reden richtte ik in 2007 het bergsportblad Bergen Magazine op dat ik als hoofdredacteur tot een succes heb uitgebouwd en nu nog steeds leid voor uitgeverij Virtùmedia. Het verschijnt vijf keer per jaar. Van mij verscheen in 2012 ook de wandelgids Wandelen in de Oostenrijkse Alpen (Dominicus Adventure, uitg. Gottmer). Sinds 2015 leid ik ook de redactie van het succesvolle tijdschrift Wandelmagazine, dat vanaf 2024 ook vijf keer per jaar verschijnt (was vier keer). Als freelance reisjournalist/-fotograaf publiceer ik ook nog reisreportages in diverse tijdschriften en kranten in Nederland en Vlaanderen. Verhalen vertel ik ook met enthousiasme tijdens mijn dialezingen.

Volg de passie
Het bloed kroop dus waar het niet gaan kon en begin 2013 stortte ik om mij voltijds op mijn passie. De beste beslissing die ik ooit genomen heb! In Oostenrijk heb ik de opleiding tot gediplomeerd bergwandelgids voltooid, een formalisering – en een opfrisser – van alle kennis en kunde die ik in al die decennia in de bergen had opgedaan. Dat stelt mij in staat om, naast mijn (ongezonde) werkzaamheden achter de PC en de soms haastige persreizen, mijn eigen wandelreizen in de bergen te organiseren en te begeleiden.

Mijn verslaving
Om die reden heb ik in 2014 Mild Adventures opgericht, het merk waaronder ik die huttentochten en wandelreizen organiseer voor particulieren en bedrijven, al wie de rat race even wil ontvluchten. Onderweg zijn in zo’n landschap doet iets met je. Dat gevoel wil ik telkens opnieuw ervaren en met anderen delen. Populair is mijn wandelreis naar de nationale parken van het Amerikaanse Zuidwesten, een onvoorstelbaar mooie streek die mijn echtgenote en ik als onze tweede thuis beschouwen. Ik organiseer ook een wandelreis naar het noorden van Californië en Oregon. Sinds 2019 organiseer ik in de Southwest exclusief voor NatureTalks.nl ook een fotografiereis, voor al wie zijn landschapsfotografie wil verbeteren.

Begin 2023 bracht ik samen met muziekproducer Rick Snel een BluRay/DVD uit, ‘Music for Earth‘, waarbij mijn fascinerende drone- en timelapsbeelden uit verschillende landen tot één organisch geheel versmolten zijn met de fascinerende elektronische nummers van Rick. Onze theatershow was in maart helemaal uitverkocht. De disk is nog altijd te koop via de site van Hidden Nature.

Wil je echt alles weten?
Vooruit. Ik ben van opleiding een taalwetenschapper, meer bepaald M.A. Frans en Spaans aan de Katholieke Universiteit Leuven en een postgraduate opleiding mediawetenschap. Ik spreek vloeiend Nederlands, Frans, Spaans, Duits en Engels en overleef zonder woordenboek in Japan. In een vorig leven ben ik er de taal gaan leren, 9 maanden lang, een schitterende ervaring. Italiaans lees ik met weinig moeite en ik praat ook een mondje mee. Sinds 2000 woon ik in Culemborg (Nl.). Ik ben getrouwd met een lerares Spaans en aardrijkskunde. We hebben twee kinderen, Tine en Tom en een kat, Ukkepuk. Het aantal eenden en padden en vogels in de tuin varieert per seizoen.

5 gedachtes over “Over mij

  1. Goede morgen
    Als ik mij niet vergis heb jij dat aangenaam stuk in HLN ‘de bergen als bunkers” geschreven.
    Ik heb deze streek een tiental jaren terug 3 maal bezocht, maar dan langs De Oostenrijkse kant en ook de Dolemieten verkent.
    Misschien weet jij het maar in Kötschach-Mauthen, Oostenrijk ,is een mooi oorlogsmuseum: http://www.dolomitenfreunde.at/; waar je op een redelijke neutrale manier uitleg krijgt over de krijgsverhandelingen en de ontberingen van die tijd.
    Vr Gr

    Erik Claes

    Like

  2. Beste Jonathan,
    Is dit de juiste plek om te reageren op je geweldige boek Wandelen in de Oostenrijkse Alpen? Ik probeer het gewoon.
    Zelden een boek gezien dat zo compleet en aanstekelijk een thema behandelt als dit. Zowel de tochten als natuur en wetenswaardigheden, alles laat je aan bod komen. Nu heb ik het geleend uit de bibliotheek, maar ga het meteen aanschaffen.
    We zij “medium” bergwandelaars, hebben onlangs de tour du MontBlanc voltooid ( niet in een keer, maar verdeeld over meerdere campingvakanties, dus vele stukken heen en terug gelopen, wat geen straf is.)
    Zwitserland vinden we ook prachtig, maar is ons te duur geworden. En Italie is altijd heel fijn. Oostenrijk is voor ons doortrekland naar Italie, verder nog onbekend, daar hopen we nu verandering in te brengen met jouw boek als leidraad!
    Hartelijke groet en succes met je “bergwerk”
    Marlies Schrijnemakers.

    Like

    • Marlies, leuk om te horen en dank voor het compliment. Oostenrijk is een geweldig bergwandelland, en de landschappen zijn er soms even ruig als in Zwitserland. De Accommodaties zijn prima in orde, de mensen open en vriendelijk. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding er top. Veel plezier daar!

      Like

  3. Hey Jonathan, ik vind jouw boek echt geweldig, zowel lange als korte en makkelijke als moeilijke wandelingen met berghutten, echt geweldig! Maar ik mis 1 belangrijk element, toch voor mij als bergwandelaar. Belangrijke zinnen in het Duits. ‘Waar is de wc’ of ‘is dieje weg doenbaar of ‘is er verder nog iets om te eten?’ En verder… het zou leuk zijn als je hiermee rekening zou houden met het schrijven van je volgende boeken. Vele groeten van Sarah

    Like

Plaats een reactie