Multimedia lezingen

Iedereen kan het avontuur beleven. Je hoeft er alleen op uit te trekken! Geen ‘hard core’, maar de mooiste natuurgebieden actief en tot in je poriën beleven. Daar gaat het over in de voordrachten die ik in Nederland en Vlaanderen verzorg. Verhalen in woord en (bewegend) beeld over bijzondere ontmoetingen, geschiedenis en geologie, maar ook over onthaasting en bevrijding, met als rode draad de kick van het simpelweg onderweg te zijn in de meest fotogenieke landschappen die er bestaan.

2018_GreatWest_489-1Nieuw: The Great American West (winterseizoen 2018-19)
Cowboys, indianen, rodeo’s, bisons, geysers, Badlands en vier presidentenkoppen in een berg van graniet. De legendes van het Westen leven voort in stoffige stadjes en indrukwekkende natuurparken op de prairie en in de Rocky Mountains. De geopolitieke drang van de Europese immigranten om het Westen tot aan de Stille Oceaan te ontwikkelen en te beheersen hebben de aarde rood van het indianenbloed gekleurd. Ik neem je mee op een nostalgische trip, te voet en achter het stuur, door Wyoming, Montana en South-Dakota, en ook een beetje Oregon, op zoek naar de verre van onschuldige ziel van Amerika. Een multimedialezing (fotografie, video, muziek) over de landschappelijke hoogtepunten en historische dieptepunten van ‘Big Sky Country’.
Duur: 1u 45 min of korter, naar wens.

2014_USA_173

Mijn (her)ontdekking van het Amerikaanse Westen
Een amusant portret van enkele van de markantste, en niet altijd meest voor de hand liggende plaatsen in het Westen van Amerika en Canada die ik in mijn vorig leven als reisleider ontdekte en de laatste jaren opnieuw heb verkend. We wandelen in de canyons van het Coloradoplateau, staan oog in oog met een beer in Alberta, gaan zeekayakken en walvissen spotten op Vancouver Island, en maken in Calgary het grootste rodeo-evenement ter wereld backstage mee. Een multimedialezing (fotografie, video, muziek) over de hoogtepunten van het Noord-Amerikaanse Westen.
Duur: 1u 45 min of korter, naar wens.

 

2015_SNevada_482cr-wmWandelen in de parken van Amerika
Amerika heeft grootste natuur, en (berg)wandelen is er toch een beetje anders dan bij ons. Bomen groeien er tot 3000 meter en de berghut staat bij de parkeerplaats beneden in plaats van boven op de berg. En beren zijn overal maar je ziet ze nauwelijks. Een visueel overdonderende reis langs de mooiste plekjes in de beroemde natuurparken van het Zuidwesten en Californië, maar dan te voet. Duur: 45 minuten tot 75 minuten, naar wens.

 

2014_USA_350

American Southwest
Een reis door steen geworden tijd

De ruige natuur van het Coloradoplateau in het Zuidwesten van Amerika – de staten Arizona, Utah en Colorado – behoort tot de meest fotogenieke ter wereld. In de jaren ’90 werkte ik er jaren lang als tour director en de laatste jaren ga ik er vooral wandelen. Ik  werd verliefd op dit land van de Navajo en Hopi Indianen, van immense canyons in multicolor, van de eindeloze woestijnvlaktes en imposante tafelbergen vol fossiele geschiedenis.  Dit is het verhaal van Nationale Parken zoals Grand Canyon, Zion, Bryce Canyon, Great Sand Dunes, Arches, Capitol Reef, Canyonlands,maar ook van Antelope Canyon en Monument Valley. Dit is een land van steen geworden tijd.
Een visueel spectaculair verhaal, o.a. met dronefotografie, overgoten met een aantrekkelijke saus van Indianen- en Westerncultuur. Duur: 2 uur of korter, naar wens.

 

2013_vak-beurs115Met kinderen de bergen in
Hoe kweek je een berggeit?
Als ervaringsdeskundige weet ik wat de uitdagingen zijn om van wandelen in de bergen een avontuur te maken dat voor jonge berggeiten ook leuk blijft tot op het eind. Al ga je een middagje op stap of doe je een meerdaagse trektocht, met kleine kinderen of met tieners: het kan een kwelling worden voor zowel ouder als kind als je onvoorbereid op pad gaat. Waar houd je rekening mee in de keuze van bestemmingen, hoe is een goede planning het halve werk en hoe houd je het spannend en toch veilig onderweg? Je leert het allemaal in deze onderhoudende, met anekdotes doorspekte lezing over natuurbeleving en motivatie van een wandelvader met twee berggeiten ervaring. Duur: ong. 45 min – 1 uur.

2013_sextner_175Bergen als bunkers
Langs sporen van de Eerste Wereldoorlog in de Italiaanse Dolomieten (1915-1917)
Tijdens de ‘Grande Guerra’ (1915-1917) werd in de Dolomieten de eerste (en laatste) hooggebergteoorlog uit onze geschiedenis uitgevochten. Jaren stonden Oostenrijkers en Italianen elkaar naar het leven in de meest onherbergzame omstandigheden die je je kunt voorstellen. Berggidsen werden oorlogshelden. De Tiroolse troepen leden onder een chronisch gebrek aan materieel en inzet. Dit is een sportieve tocht door de meest ontzagwekkende locaties in de Italiaanse Dolomieten rond Sexten en Cortina d’Ampezzo, waar de strijd tussen de twee mogendheden blijvende sporen in het landschap heeft achtergelaten. Met muziek en beeld (geen video). Duur: 1 u 45 min.

HTauern07

Nationaal Park Hohe Tauern
‘Schutzen und nutzen’- een dialoog tussen mens en natuur
De Hohe Tauern, op de grens tussen Tirol, Salzburgerland en Karinthië, zijn het meest ongerepte berggebied van de Oostenrijkse Alpen. Hoe houd de mens zich al eeuwen in deze onherbergzame omgeving in stand ? Sinds de jaren tachtig geniet deze bakermat van het ecotoerisme een uitzonderlijke beschermingsstatus. Het grootste nationaal park van de Alpen beschermt een uniek natuur- en cultuurlandschap. U maakt een fotografische reis langs uitbundige bergweiden, van de hoogste watervallen van Europa tot aan de glinsterende gletsjers van de Alpenhoofdkam. Duur: 1 u 45 min
Dit is een meer informatieve presentatie, zonder muziek en videobeelden.

HK_zomer_256Bergwandelen
Veilig op avontuur in de bergen
Bergwandelen kan iedereen en bergwandelen is ‘hot’. Elk jaar trekken meer en meer Laaglanders de bergen in om te genieten van de vrije natuur, het liefst van hut naar hut trekkend. Wandelen in de bergen is ook voor kinderen een belevenis. Toch zijn er regels, want bergwandelen houdt wel degelijk risico’s in. Maar die kun je mitigeren, door een goede voorbereiding, alertheid in het terrein, en de juiste uitrusting. Als gediplomeerd bergwandelgids kan ik hierover meepraten. Onderweg in het terrein krijgt u van mij nog enkele fotografietips op de koop toe. Duur ong. 45 min.


Meer weten?
Stuur mij een bericht naar info@eenbergwerk.nl  of bel naar: +31(0)6.40.26.2006

Een gedachte over “Multimedia lezingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s