Herfst langs de Rijn

De Rheinsteig is een van de bekendste lange afstandspaden van Duitsland en een begrip onder wandelaars. Het pad volgt in het Mittelrheinland, tussen Bonn en Wiesbaden, de stroom door dichte bossen en prachtige wijngaarden. Ik liep een stuk van 35 kilometer tussen Kaub en Rüdesheim.

De Rheinsteig slingert zich door bossen en langs steile wijnhellingen, maar het pad zelf is op een paar korte hellingen na nergens steil. Om de zoveel meter wijst het blauw-witte embleem op bomen en wegwijzers mij de juiste weg, verdwalen is geen optie. Dit is recreatief wandelen zoals het bedoeld is: afwisselend en niet zwaar, met om de zoveel honderd meter een beloning, nu eens in de vorm van een prachtig doorkijkje op een meander of een oud kasteel, dan weer als een indrukwekkend panorama over het diep ingesneden stroomdal.

In oktober waren de herfstkleuren prachtig, en ook al was het weer somber, leverde dat enkele prachtige platen op. Hier alvast een fotoreportage.

Praktisch

De Rheinsteig is een wandelroute van 320 km die de rechteroever van de Rijn volgt op het landschappelijk zeer bezienswaardige stuk tussen Bonn en Wiesbaden. Dit ‘Mittelrheintal’ staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De Rheinsteig behoort tot de 15 ‘Top Trails of Germany’ die een nationaal kwaliteitskeurmerk hebben gekregen.

Wandelen
De route is duidelijk gemarkeerd en de documentatie (ter plaatse te koop of in de webshop) is uitstekend.
Ik liep van Kaub naar Lorch (ong. 15 km) en de volgende dag verder naar Rüdesheim (20 km). ‘In- en uitstappen’ op de Rheinsteig kan echter overal en met de lokale boemeltrein rijd je aan het eind van je wandeldag terug naar het startpunt. Wil je met de trein naar Duitsland, neem de IC naar Koblenz en daar de lokale trein richting Wiesbaden of andersom (dienstregeling op http://www.bahn.de)

Slapen
Overnachten kan in bijna alle dorpen onderweg (zie website). Harald Kutsches Hotel Zum Turm in Kaub is een gastronomische aanrader (www.rhein-hotel-turm.de). In Lorch is het voormalige schoolgebouw op originele wijze omgebouwd tot Hotel im Schulhaus (www.hotel-im-schulhaus.com).

Internet
http://www.rheinsteig.de
http://www.rheintal-shop.de (o.a. kaartmateriaal en gidsjes te koop)
http://www.toptrails.nl (Nederlands)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s