Amerika’s “Wild East”

In volle indian summer beleefde ik samen met Frank Peters een avontuurlijke week in het verrassend ruige berggebied van de Adirondacks, in upstate New York. De veelkleurige natuurpracht van deze enorme wildernis vond ik ronduit betoverend. En beren lagen overal op de loer…

2015_Adirondacks_121cr-wm

Elk Lake

De Adirondacks? Misschien zegt de naam Lake Placid je wel iets, het Olympische wintersportdorp uit 1980 op twee uurtjes rijden van de Canadese grens. Dat ligt midden in het Adirondack Park: ’s winters een ijzige koelkast –min twintig is heel gewoon – en in de zomer aangenaam warm. De indian summer, die zowat eind september begint en tot half oktober doorloopt, is het échte toeristische hoogseizoen. Je komt ogen te kort om alle kleurschakeringen van de uitgestrekte bossen in je op te nemen, met eindeloos wisselende reflecties in al die bergmeren!

Indian Summer

De eerste dag was zo’n heerlijk zonnige, warme herfstdag. Uit de omliggende staten en uit Québec waren wandelaars naar de Adirondacks gekomen om van de High Peaks Wilderness te genieten, het hoogste bergmassief hier. ‘Hoog’ is een relatief begrip hier, de hoogste top haalt 1600 meter net niet. Maar door de hoogteverschillen kan elke tocht hier elke vergelijking met een Alpentocht doorstaan. Om die reden kostte het ons meer dan zes uur om de 1000 hoogtemeters naar de top van Mount Giant en terug voor elkaar krijgen. De uitzichten spreken voor zich.
(Klik op de foto’s om te vergroten)

Lake Placid

Lake Placid is het toeristische kloppende hart van de Adirondacks en dankt zijn faam aan de Olympische winterspelen. Het is in essentie één lang straatdorp met winkeltjes, koffiebars en restaurants. Uitstekend gegeten hebben we in de luxe White Face Lodge, die helemaal in de Adirondack bouwstijl is opgetrokken.

Into the wild

Het was een droom van mij om in de bergen weer eens een wildernistrektocht te doen. De High Peaks Wilderness leent zich daar uitstekend voor en we huurden materiaal voor een driedaagse trektocht. Gelukkig hoef je geen tent mee; op geregelde afstand staan zogenaamde lean-to’s waar je onder kunt slapen. Een soort open kerststallen zijn het.

Het weer zat ons echter niet mee. De uitlopers van orkaan Joaquin stortten zich over de Northeast uit. Bergbeken veranderden in woeste rivieren en de al erg grillige paden werden wilde bergbeken. De laatste dag liepen we vaak tot aan onze kuiten in het water. We waren nat tot op het bot. Een overnachting in de knusse ‘Loj’ was daarom een verademing. De volgende ochtend hadden zich opklaringen aangekondigd: om 6 uur stonden we al op de top van Mount Jo voor een geweldig fotogenieke dageraad.

Maansverduistering

25 september was een totale maansverduistering en als er een plek is waar de sterrenhemel spectaculair is, is het wel in de Adirondacks. We maakten  er in het stikdonker dit soort plaatjes: knalrode esdoorns en een meer (niet ver van Tupper Lake) die verlicht worden door de volle maan, voordat de verduistering begon dus. Stel de sluitertijd lang genoeg in en je krijgt een bijzonder sfeervol effect.

2015_Adirondacks_051m-wm

Great Camps

De rijker der aarde, meer bepaald de New Yorkse industriëlen en bankiers die fortuinen aan het eind van de 19de eeuw fortuinen bezaten, hadden een buitenverblijf in de Adirondacks, een ‘great camp‘, om de drukte en de verderfelijke lucht van de grote stad te ontvluchten. Het gebergte werd ook snel als kuuroord ontdekt. Naar Camp Santanoni konden we alleen te voet of op fat bikes komen. Bij Camp Sagamore, ooit het bezit van Alfred Vanderbilt, waanden we ons heel even weer in Zwitserland.

Pittoreske dorpen

De Adirondacks zijn een erg dunbevolkt gebied, zelfs naar Amerikaanse begrippen. Beren schijnen hier te zitten maar gelukkig lieten ze ons ongemoeid, ook tijdens onze trektocht waarin we al ons eten in een afgesloten bear cannister moesten houden. Herten zijn een groter gevaar: ’s avonds zie je ze overal langs de weg staan en eentje stak er zomaar een keer over, geen twintig meter voor me uit.

Je vind er naast Lake Placid plaatsjes als Keene Valley, Saranac Lake en Newcombe waar je je 50 jaar teruggeworpen voelt in de tijd. Norman Rockwell schijnt er nog in leven te zijn.

Indrukwekkende natuur

Geen kapbossen in the North East, maar oerwoud. Het is toch wel dat aspect dat de meeste indruk op ons gemaakt heeft. De rest van de foto’s spreken voor zichzelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s