Winterwandelen in de lentezon

Het taxibusje dat ons bij het station van Ilanz had opgepikt slingert over de half verijsde weg steeds dieper het dal in. Het is al laat en stikdonker; na een dag reizen hebben we honger en zijn we moe. Eindelijk zie ik links langs de weg een grote lichtbak verschijnen: “Valser”. “Is dat de plaatselijke brouwerij?” vraag ik aan de chauffeur, half-serieus. “Nein! Mineralwasser! In de thermen daar, kun je eerst baden.” Hij wijst rechts naar een ander, groot en donker gebouw. “Daarna gaat het water direct in de flessen!”

En zo kan ik de nummers één en twee in mijn rijtje vooroordelen over Zwitserland meteen al naar de prullenbak verwijzen. Nee, ze hebben hier niet in elk dal een lokale bierbrouwerij (dat is in Oostenrijk). En twee: Zwitsers hebben wél humor, en niet alleen de taxichauffeurs.

Vorig jaar rond deze tijd was ik in het Valsertal voor een paar dagen winterwandelen onder een warm voorjaarszonnetje. Evengoed een genot voor lijf en leden, en voor de zintuigen want de restaurants zijn uit de kunst en de schoonheid van een winters landschap moeilijk onder woorden te vatten. Oordeel zelf!

Praktisch

In Vals kom je voor de rust en de ruimte. Het dorp heeft enkele kleine hotels en restaurants, een bakker, een kaasmaker en een buurtsuper. ’s Zomers kom je hier wandelen en mountainbiken. Voor de wintergast zijn de winterwandelwegen en de sneeuwschoentrails uitstekend gemarkeerd. Toerskiërs zijn er meer dan wandelaars. Informeer naar het lawinerisico van het moment: waar de hellingen zo steil zijn dat er een risico bestaat, is dat ook ter plekke aangegeven.

Het hele verhaal staat in het decembernummer van Bergen Magazine en is online na te bestellen op http://www.bergwijzer.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s